Dollah Juara Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu 2016

| Sabtu, 26 Mac 2016 | |


Assalamualaikum

   300 orang pelajar UPM bersama Pusat kokurikulum UPM telah menghadiri Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) 2016 di PICC (Putrajaya International Convention Centre) pada malam semalam iaitu 25/3/16. Pertama kali juga dapat ke PICC sebab sebelum ini kalau pergi Putrajaya pun selalu pergi lepak Dataran dan jambatan yang warna warni tu, nama penuhnya Jambatan Seri Wawasan. *penulisan kena baku baru sesuai dengan tajuk. hehe


Sumber : Google



Bangga apabila Bahasa Melayu dituturkan oleh pelajar dari luar dan mereka berusaha keras untuk menuturkan Bahasa Melayu dengan baik. Antara negara yang terlibat adalah China, Jepun, Iraq, Thailand, Kemboja, Amerika dan Tanzania.

Dollah (Baju putih) Nasear (Merah) Anas ( Biru)
Sumber : Google

PM & peserta Jepun PAMB 2016

Hatsune Yanai dari Jepun
Sumber : Suara TV


Senarai Peserta:

  1. Abdalla Hassan Gharib, Unimas, Tanzania
  2. Hatsune Yanai, Jepun
  3.  Muhamad Haziq Jamaludin, UiTM, Malaysia
  4. Wang Jialu Aleeya, China
  5. Megan Rose Donelly, Amerika
  6. Irfan Muhamad Fairus, Malaysia
  7. Mohamad Sa'mae ,Thailand
  8. Nasear Slayman, Kemboja
  9. Anas Mohamad Husain Kassim, Iraq

Pertandingan ini terbuka kepada 3 kategori iaitu Kategori Alam Melayu, Kategori Pelajar Antarabangsa di Malaysia dan Kategori Antarabangsa.  Dollah iaitu Abdalla Hassan Gharib dari Tanzania yang mewakili Unimas telah menjuarai kategori Pelajar Antarabangsa di Malaysia dan Hatsune Yanai dari Jepun telah menjuarai Kategori Antarabangsa. Untuk kategori Alam Melayu pula dijuarai oleh Muhamad Haziq Jamaludin dari UiTM.

Ucapan dari Perdana Menteri

Persembahan Selingan

Nyanyian lagu 1 Malaysia sebelum tamat




Pemandangan Putrajaya dari PICC

Terima Kasih Sudi Singgah ! :)

edit

Nasi Lemak Telur Goyang

| Sabtu, 12 Mac 2016 | |
Assalamualaikum

Hai hai
Siapa suka makan nasi lemak? Tak suka? Suka? Kalau tak suka tak Malaysian la engkorangggg ni. Hahahaha. Shikin percaya majoriti Malaysian suka makan nasi lemak termasuk lah yang tengah menaip ni. Eh?

Orait!

Ni haa shikin nak share nasi lemak telur goyang yg shikin dah makan pun.



Nampak sedap tak gais?

Dah habis makan :)

Kat mana nak dapat ni? Haaa, shikin makan dekat kampus UPM Serdang berdekatan Fakulti Ekonomi & Pengurusan. Memang ramai sangat student suka makan kat sini. Sedap + Harga berpatutan. Tuan kedai tu pulak India Muslim,nama kedai tu Bismillah Cafe(harap masa makan tak lupa baca bismillah dan doa makan la, hihihi) , dia ada jugak jual roti canai, roti canai telur, sardin dan pisang. Tapi roti canai shikin belum cuba lagi sebab tak boleh move on lagi dengan nasi lemak telur goyang tu. Hahaha. Next time mesti cuba jugak.

First tu shikin taktau pun thats called telur goyang, ingat telur mata ja sampai sorang member ni bagitau dekat twitter. sobs sobs. Sekarang dah tau dah la and dah tau pasaipa nama dia telur goyang, first nya memang la dia separuh masak, keduanya tukang masak tu goreng telur ni atas tempat masak roti canai. Patut la telur goreng dia terbentuk cantik ja. Haaa sapa nak try boleh laa! :)

Kalau korang tu student UPM dan belum tahu, boleh mai try naaa. Kalau bukan student pun boleh ja nak mai try sekali. Harga dia berpatutan~ rm2.80

p/s: Next time boleh la nak share resepi nasi lemak, eh reti ke?

Thanks sudi singgah dan baca entry ni :)

edit

Favicon Miowku

| Jumaat, 11 Mac 2016 | |
Assalamualaikum,


Yeay. New favicon was updated!

Salah satu cara nak happykan hati camni la, edit blog sampai rasa puas hati.

Hari ni Shikin update favicon miow. Cuba tengok dekat tab atas tu, ada kepala miow tengah jenguk-jenguk tu, hehehe. Comey tak?

Kat mana nak cari? Shikin search kat google je favicon macam ni. Ada macam-macam design lagi macam kat bawah ni.












Kalau korang ni cat lovers, mesti suka gambar-gambar camni.
Nak lagi banyak? Google je ok.

Bye!
edit

Segmen Bloglist Kataubaid.com Mac 2016

| Jumaat, 11 Mac 2016 | |
Assalamualaikum

Kat kampus sekarang, nyempat je nak join segmen and update blog,
Gais! Jom join segmen KATAUBAID. Esok lastttt


Blog Kataubaid.com sedang mencari 5 blog untuk di senaraikan dalam Bloglist Mac dan April 2016 . Untuk menyertai segmen bloglist kataubaid.com , boleh ikut cara-caranya seperti di bawah :

1. Follow Blog kataubaid.com
2. Like page -- > kataubaid .
3. Copy Coding di bawah ini dan pastekan di blog anda dan publish.
4. Pastekan Url entri anda di ruangan komen .
5. Selesai.

5 blog akan di pilih untuk menjadi bloglist kataubaid.com untuk bulan Mac dan April 2016 . Tarikh penyertaan bermula dari 10 Mac -12 Mac 2016 sahaja . Semoga dengan adanya blog korang dalam bloglist kataubaid.com dapat membantu menambah traffic blog anda setiap hari .

Jemput join ya !

sekian.
edit

Lambat Balas Emel

| Ahad, 6 Mac 2016
Assalamualaikum

Hai, dah baca review Shikin yang baru. Mengenai website Hidup.my yang menawarkan kemudahan mencari rumah/bilik sewa. So, if you guys memang tengah cari rumah/bilik atau pun kawan-kawan korang ke cari, please spread this news okei, klik SINI untuk info lebih lanjut. Kita nak permudahkan urusan orang lain.


Sumber: Google
Okay, sebenarnya Shikin nak mohon maaf pada sesiapa yang ada kirim emel kat Shikin. Baru perasan tadi yang dah berbulan pun emel dari someone yang nak tanya info dari Shikin, maaf sangat-sangat. Shikin memang jarang bukak emel lately ni sebab Shikin ada dua emel sebenarnya, satu untuk blog satu untuk kegunaan harian/study. So, memang jarang bukak emel untuk blog.

Tapi dah nampak implikasi nya yang emel dah berbulan-bulan baru Shikin nak reply, sorry gais. Nampaknya lepas ni Shikin kena kerap bukak emel. So, lepas ni korang emel je,memang salah sendiri. Shikin akan lebih alert la. Huh! If korang taknak slow respons, just komen je di entri yang korang nak tanya tu, lagi cepat dan senang nak respon before further respon kat emel. 

Bye!

edit

Cari Rumah Sewa Anda dengan Hidup.my

| Ahad, 6 Mac 2016 | |
Assalamualaikum


Anda seorang pelajar?
Anda baru mula kerja?
Susah cari rumah sewa?
Sewa mahal?
Masalah housemate/roomate?
Tak selesa?
Jauh?


Laman web rasmi: http://hidup.my/ 



Sekiranya korang ada masalah seperti di atas, website Hidup.my yang baru dilancarkan pada Oktober tahun lepas boleh selesaikan masalah korang. Hidup.my ni ditubuhkan untuk membantu lebih ramai pengguna diluar sana untuk mencari bilik untuk disewa terutama di sekitar Lembah Klang dan juga negeri-negeri lain.
Trend sedia ada untuk mencari bilik sewa adalah kebanyakkannya di laman sosial seperti Facebook atau pun di Mudah.my. Tapi kedua-duanya bukan laman web yang khusus untuk cari bilik atau rumah sewa. So, Hidup.my ni diwujudkan khas untuk kemudahan korang mencari rumah/bilik sewa.

Kenapa mesti Hidup.my?

Hidup.my ni sebenarnya sebuah website yang dah ditambahbaik dengan option yang menarik dan memudahkan kita sebagai pengguna seperti:
1.    Map function
2.    Price range
3.    Find a housemate - contact users

See, korang boleh cari housemate dengan ciri yang korang nak sekiranya rumah atau bilik sewa tu belum penuh dan secara langsung boleh kurangkan beban bulanan korang. Korang jugak boleh pilih kadar harga rumah/bilik sewa mengikut kemampuan korang, bawah rm1000? Bawah rm500? . Untuk info, rm2000 adalah maximum price yang ditawarkan di Hidup.my
Hidup.my juga menawarkan kemudahan untuk tuan rumah untuk mencari ponential tenant (penyewa), so senang la korang dah berbisnes!

·         People looking for a room
·         People looking for a tenant

Mobile-Friendly

Jangan risau, Hidup.my adalah website yang percuma dan korang tak payah pun download sebarang aplikasi untuk akses kerana awal-awal lagi dah mobile friendly, Cuma perlu create satu akaun sahaja untuk korang.
Shikin dah pun buat akaun untuk Hidup.my. Mudah ja,

Masukkan gambar korang yang proper


Isi je maklumat penting korang.

So, bila dah create akaun tu, korang dah boleh search rumah/bilik sewa mengikut harga, tempat (negeri), housemate/roommate pilihan korang yang buat korang selesa. Paling best korang boleh direct contact to owner atau penyewa sedia ada rumah/bilik tersebut melalui website Hidup.my sahaja. 


Taip negeri/tempat dan pilih harga yang korang cari

Contoh, shikin search area Seri Kembangan, Selangor dengan kadar harga maksimum rm500, so price list yang appear rm500 and below.

Contoh, Mutiara Residence. Memang dah siap dengan detail yang korang perlukan kat situ berserta direct message dengan housemate/roomate yang sedia ada.

Details: 1) Who lives here now 2)About the room 3)Property features  4)Ideal tenant
so, tinggal pilih je mana yang korang selesa :)


Boleh pilih korang nak cari bilik/rumah sewa ke atau korang nak cari penyewa. Means, penyewa, orang yang nak cari kawan sebilik/serumah atau pun tuan rumah boleh manfaatkan laman web ni. Mudahnya!


Boleh pilih negeri yang korang nak?Lai lai :D

Disediakan juga list housemate/roommate untuk korang cari berserta dengan gambar lagi.
Utk option find a housemate/roommate, dah complete dengan detail dan korang just direct message je kalau korang berminat.

Buat sesiapa yang ada bilik atau rumah untuk disewakan boleh jugak mendaftar di website ini agar mudah korang menjalankan bisnes dan juga memperoleh penyewa.

Tuan Rumah






submit!

Bagi Shikin, Hidup.my sangat sesuai dan membantu terutama student macam Shikin, bila dah jadi senior atau ketika praktikal di luar kampus, rumah/bilik sewa adalah perkara yang utama perlu dipertimbangkan. Hidup.my juga diwujudkan utk membantu middle and low income group  seperti Eksekutif muda yang baru memulakan kerjaya terutama lokasi kerja di ibu kota. Umum tahu, tahun 2016 dan seterusnya mungkin akan lebih mencabar untuk kita, jadi Hidup.my adalah platform yang sesuai untuk kita memperoleh tempat tinggal dengan kemampuan bajet kita.

So, jom lah jenguk-jenguk website Hidup.my!

Sebarang pertanyaan mengenai Hidup.my : syahmiruhaizat@gmail.com
Nak tempah review artikel/blog : iekinshikin.is@gmail.com


edit
Catatan Terbaru Catatan Lama
Dikuasakan oleh Blogger.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

Foto saya

21 years old.
Kidal.
Shaklee Independent Distributor.
Love blogging.

AWESOME BLOGGER

GOOGLE+ FOLLOWERS

MY PAGE VIEWS

Search

Blog Archive

Labels

BLOGLIST

Menu Tab





MIOW MIOW

Jangan lupa tinggalkan jejak korang di shoutbox!

Popular Posts

Follow on Facebook

© Design 1/2 a px. · 2015 · Pattern Template by Simzu · © Content Shikin Shamsudin